Glutenfria semlor med vanlij och kardemumma

Det här recepetet bakade jag på Fettisdagen 2014. Goda och saftiga blev de:)

Bild-Tael-glutenfria-semlor

  • 100 g smör
  • 4 dl mjölk
  • 2,5 dl kesella vanlij
  • 50 g jäst för söta degar
  • 3 msk Psyllium
  • 1 dl ljus sirap
  • 540 g (ca 9 dl) Finax glutenfria Mjölmix, spara ca 60 g (ca 1 dl) till utbakningen
  • 1 krm kardemumma
  • 1 ägg
  • bakplåtspapper

Fyllning:

  • 4 semlor : ca 3 dl vispad grädde, mandelmassa efter smak och tycke. 🙂
  1. Smält margarinet och tillsätt mjölken, värm blandningen till fingervarmt (37°C).
  2. Lös upp jästen i den fingervarma mjölkblandningen i en stor plastbunke.
  3. Värm kesellan till fingervamt och blanda ner.
  4. För att undvika klumpar: Ta lite av vätskan i en mindre skål och blanda i Psyllium. Häll sedan tillbaka i den stora skålen. Låt svälla ca 10 min.
  5. Blanda mix och kardemumma
  6. Blanda samman mixblandingen med resten av ingredienserna i en köksmaskin med degkrok ca 5 minuter (spara ca 60 g, ca 1 dl mjölmix till utbakningen).
  7. Låt degen jäsa ca 10 min. Täck över bunken med en handduk.
  8. Mjöla bakbordet med den sparade mjölmixen.
  9. Häll upp degen på bakbordet och dela den i ca 16 bitar som formas till bullar. Mjöla kniven så fastnar det inte lika mkt. Då degen är rätt klibbig se till att du mjölar händerna mellan varje bulle för att inte de ska klibba fast i händerna. Försök få bullarna utan sprickor.
  10. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper De jäser rätt mycket så lägg dem på två plåtar om du inte vill riskera att de växer ihop 🙂
  11. Låt bullarna jäsa övertäckta i ca 20 minuter.
  12. Grädda i mitten av ugnen, 250°C i 7-10 minuter. Bullarna får snabbt färg så titta på dem ofta.
  13. Ta ut bullarna och låt de svalna på galler.

Jag brukar riva ner ca 3-4 msk i vispade grädden förutom den lilla skivan man lägger i bullen 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*