För 6 hungriga vuxna
- 2 stora vitlöksklyftor
- 12 korvar, gärna salciccia ( de brukar vara ganska korta, tjocka och ska ha “köttbitar” synliga
- 2 burkar “black eye” bönor
- 1 burk svarta bönor
- 4 stora potatisar- ej möjlig
- 1 gullök
- 1 tetrapak passerade tomater ( Helst Mutti- annars smakar det inte lika mkt)
- 2 dl vitt torrt vin
- 1/2 grönsaksbuljong
- basmatiris
- garnera med färsk basilika om du vill
- olivolja
Finhacka vitlöken. Skär korven i skivor- ca 2 cm tjocka. Finhacka gullöken.Värm olivolja i stor gryta ( inte järn- för då blir det järnsmak på grytan)- så att ungefär halva botten täcks. Stek vitlök. När den börjar få beige färg- lägg i,korv och gullöken. Medan det fräser- skölj blackeye bönorna i en sil. När gullöken blivit genomskinlig. Häll på vita vinet och passerade tomaterna. Skala potatisen och hacka i större bitar. Lägg ner poatisen, black eyebönorna och buljong i grytan. Den här grytan blir godare ju längre tid den får puttra- den ska inte stormkoka. Vi kokar vår ca 2 timmar. När du börjar koka riset- skölj svarta bönorna och häll ner dem i grytan.
Om man vill byta ut korven till mindre kryddad korv så bör man krydda grytan med timjan, lite rosmarin och basilika.
MUMS! Gärna med ett glas vitt till:)