Glutenfria blåbärspannkakor med havre & fil (amerikansk stil)

Jag fick ett recept av mamma, som hade fått från radion. Nu har jag gjort om det för att bli ännu godare! Mycket godare än vanliga pannkakor!

6-7 pannkakor

  • 3 dl filmjölk
  • ca 80 gr havregryn (ca 2.2 dl)

Rör ihop detta, täck med plastfolie och ställ i kylskåpet över natten.

  • 50 gr smält smör
  • 30 gr glutenfri mix (ca 0.5 dl)
  • 1 struken tsk bakpulver
  • 1 struken sked bikarbonat
  • 1 msk rårörsocker
  • 1/2- 1 tsk vanlijsocker
  • 2 ägg
  • 100 gr blåbär ( eller efter smak)
  • smält smör/olja till stekning
  • lönnsirap till servering

Dagen därpå
Blanda ihop glutenfri mix, bakpulver, bikarbonat, socker och vanlijsocker och salt i en skål.
Vispa sönder ägget med en gaffel och blanda med det smälta smöret.
Ta fram havreblandningen. Rör noga ihop ägg/smöret med havreblandningen. Rör sedan ned mjölmixen till en tjockflytande deg. Om degen känns för tjock- tillsätt en aning mjölk. Degen ska vara så tjock att man stryker ut med en sked i stekpannan.

Låt degen stå & vila 5-8 min. Precis före stekning rör ned ca 100 gr blåbär försiktigt i smeten.
Stek 0.5 dl av smeten per pannkaka i smör/olja. Dessa pannkakor blir mindre och tjockare än vanliga.

Servera med lönnsirap.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*