Till degen:
- 150gr smält smör
- 1 gr (2 påsar) saffran
- 50 gr jäst för söta degar
- 5 dl mjölk
- 2 dl socker
- 1 dl vanlijkvarg / vaniljkesella ( kan bytas ut mot samma mängd mjölk)
- 1/3 tsk salt
- 15 dl ( ca 1,5 pkt sempers mix) glutenfri mix (el vetemjöl, om ej glutenfri)
- 1,5 msk psyllium ( för att kunna kunna kavla glutenfria degen- om gör med vetemjöl behövs inte psyllium)
Fyllningen:
- 2 stora / 3 små äpplen ( gärna smakrik sort såsom ingrid marie)
- 1,5 dl hackad mandel ( vi kör mandeln i mixern)
- 150 gr rumsvarmt smör (brukar köra mkt kort i micorn så man får den mjuk snabbare)
- 225 gr riven mandelmassa
- 1/2 dl socker
Varning för att smaka fyllningen när den är blandad…. 🙂
Dekoreing och utbakning:
- ca 1 dl mix ( el vetemjöl) för att baka ut degen
- 1 ägg för att pensla
- Om man vill- pärlsocker att strö ovanpå.
- Börja med degen. Smält smöret- låt det svallna lite. Ta fram kvarg/kessellan så den inte är så kall.
- Värm mjölken till 37 grader
- (Om du gör i maskin med degkrok: Häll i ingredienserna direkt ner i maskinens bunke) Smula ner jästen. Blanda ned mjölk, saffran, smör i bunken.
- Tillsätt socker, pysllium, mixen ( el vetemjölet) och salt. Tillsätt kesellan/vaniljkvargen.
- Arbeta degen för hand ca 20 min eller kör i maskin ca 15 min.
- Låt degen jäsa till ca dubbel storlek med handduk över ( ca 1 tim). Gärna vid spisen så degen inte kallnar.
- Sätt ugnen på 175 grader
- Börja med fyllningen: Skala, finhacka äpplena. Kör mandel i mixern / finhacka den. Riv mandelmassan. Blanda ihop äpplen, mandelmassa, mandel, smör och socker.
- Lägg ut mix på bordet och stjälp upp degen. Dela i 2 delar.
- Kavla ut varje del till en 1 cm tjock rektangulär platta.
- Bred ut hälften av fyllningen på varje platta. Se till att fyllningen inte bara ligger på mitten.
- Rulla ihop degplattan.
- Lägg över rullen på bkaplåt med papper
- Fäst ändarna så det blir en ring eller gör en kringla. Tänk på att degen jäser ytterligare.
- Låt degen jäsa under bakduk ytterligare 10-15 min.
- Pensla och om du vill- strö över pärlsocker.
- Grädda i ugnen i mitten ca 20 min. Tänk på att i vissa ugnar kan man behöva byta plats på plåtarna så att båda längder får färg.