Glutenfri citronmarängtårta

Vi ska fira 14 juli med barnens mormor . Till min förskräckelse har jag tappat bort receptet jag gjort en gång. Därför har jag skapat ett nytt recept.

Om du vill förbereda tårtan dagen innan, vänta med att vispa och lägga på marängen till samma dag som serveringen. Marängen blir tråkig om den står över natten.

Tårtbotten:

  • 3 dl glutenfri mix ( finmixen från sempers blir bäst tycker jag)
  • 75-100 gr smält smör
  • 1 tsk bakpulver
  • 3/4 dl socker

Fyllning:

  • 3 citroner ( då man ska använda skalet brukar jag försöka hitta ekologiska)
  • 3 ägg
  • 1,5 dl socker
  • 25 gr smör
  • 2 msk glutenfri mix

Marängen, som man toppar tårtan med

  • 4 äggvitor
  • 1,5 dl socker

Börja med att göra pajdegen. Blanda mix, socker och bakpulver i en pajform ( gärna med löstagbar botten för snyggare servering). Häll på smälta smöret vartefter. Degen ska precis hålla ihop. Sprid ut och gör kanter. grädda i ugn 175 grader ca 15-20 minuter. ( den ska bara få mycket ljus färg.

Gör citronfyllningen. Tvätta två citroner och riv skalet av dem- ta bara det yttersta och inte det vita. Pressa alla tre citornerna. Häll ihop juicen med det rivna skalet ner i en kastrull. Vispa ner de tre äggen och mixen så att inte blir klumpar.Koka upp försiktigt under omrörning. När det tjocknat – låt fyllningen svalna och rör om ibland så att inte blir klumpigt. Av egen erfarenhet vet vi att det är viktigt att citronkrämen tjocknar innan man låter den svalna och lägger på den på pajdegen- annars blir det paj med citronsoppa och marängöar!

Avsluta med att göra marängen. Vipsa äggen och sockret så att det blir fluffigt och inte “rinner”. Lägg på citronkrämen och marängsmeten på pajdegen. Grädda i 150 grader så att marängen stelnar och får fin färg.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*