Till en stor hungrig familj
- 1 kg köttbullar, mamma scan är glutenfria:)
- 3 paprikor, skurna i bitar
- 1 zucchini, skurna i 1cm tjocka halvmånar
- färska snakebeans / sockerärtor, avsnoppade och delade.
- en bit färsk ingefära ( lika mycket som vitlök i mängd)
- 3 klyftor vitlök
- citrongräs
- panangcurry ( undvik blue dragon om det går..) 0.5 -2 msk, beror på hur stark mat man vill ha
- 3 burkar cocosmjölk ( undvik blue dragon)
- färsk koriander- gärna knippe med rötter- hackas dock inte till mos:)
- Om du har koriander med rot- hacka roten fint och använd! jättegott!
- 3 msk fisksås
- 1 msk palmvinäger
- 2 msk jordnötsolja
- 3 lime
- 3 tomater, skurna i 6-8 klyftor ( ta bort den hårda biten som suttit i grenen)
- 500 gr risnudlar- gärna de tjockare
- fisksås
- lime
- chilipeppar (de små)
Börja med att koka köttbullarna i minst 20 min. Häll av vattnet och låt dem svalna. (detta för att ta bort den unkna smaken och fett!)
Hacka vitlök och ingefäran fint. Krossa ett citrongräs med bredsidan av kniven och skär dem i ca 3 cm långa mosade stavar. ( för att smaken ska spridas lättare) Blanda curry med lite varmt vatten för att lättare spridas i woken.
Värm woken ordentligt m jordnötsoljan. Lägg i vitlök, ingefära, citrongräs och korianderroten om det fanns- låt dem fräsa. Innan de tar färg lägg i curry och häll på fisksåsen. Lägg i de hackade paprikorna. låt dem få lite stekyta. Häll på palmvinäger och zucchini- blanda runt. Häll sedan i köttbullarna och cocosmjölken. blanda inte för ofta för då blir grönsaker och köttbullar bara smet)
Låt grytan stå och småputtra minst en timme. garnera med tomatklyftorna och hälften av koriandern. Koka upp rikligt med vatten till risnudlarna. Stäng av värmen till grytan medan nudlarna kokar så den hinner vila lite innan man ska äta ( läs svalna! den är mkt godare om inte är jättevarm). spola nudlarna med varmt vatten för att de inte lika lätt ska klibba ihop.
Severera med resterande koriander och limeklyftor bredvid. God öl till är Oppigårds single hop! 🙂