Snabb fiskgryta

  • 1/2 dl kallpressad rapsolja (den mörka sorten).
  • 3 tsk finmald kummin.
  • 2 tsk “Ras el Hanout”.
  • 3 tsk Mald ingefära.
  • 2 tsk mald vitpeppar.
  • 1/2 tsk madras curry.
  • 1 tärning grönsaksbuljong.
  • 1 msk råsocker.
  • 6 vitlöksklyftor.
  • 1 pkt finkrossad tomat.
  • Torskrygg (eller annan vit fisk).
  • 2 Fänkål.
  • 12 stora potatisar.
  • 1 st fin / ganska tunn purjolök.
  • Gräddfil
  • “Layou” 辣油 – (se separat recept)
  1. Skär upp grönsakerna
    1. hacka det gröna på purjolöken till tunna strimlor. Det vita skärs upp i 2 cm bitar.
    2. Skala vitlöksklyftorna och skär dem längs med i halvor.
    3. Skiva fänkålen tunt, ta med de gröna dill liknande skotten.
    4. Skala och skiva potatisen till halvcentimetertjocka skivor.
    5. Skär upp fisken till i ca 7cm bitar.
  2. Häll oljan i botten på en emaljerad gryta.
  3. Hetta upp grytan till medelvärme.
  4. Stek de malda kryddorna och vitlöken ngn minut.
  5. Sänk värmen lite, Häll sedan ner fänkål och purjolök. Stek tills mjukt. Häll på mer olja om kryddorna ser ut att brännas.
  6.  Smula ner buljongtärningen
  7. Häll på vatten tills det precis täcker grönsakerna.
  8. Häll i krossad tomat och potatisskivorna.
  9. Låt sjuda ca 40 minuter.
  10. Lägg i fiskbitarna ca 5 – 10minuter innan servering. Fisken skall inte bli torr. Den ska bara sjuda så länge att “lamellerna” precis nästan faller isär.

Servera med gräddfil och “Layou” 辣油