Denna har vi bjudit på flera gånger i Hemfosa- och den har gjort succé hos både vår dotter och våra gäster. Den är bra eftersom man kan slänga ihop allt på förmiddagen, och sedan bara låta den puttra resten av dagen.
Ingredienser
- 800 gram Oxkött / kalvstek / högrev
- 5 st gula lökar
- 4 scharlottenlök
- 4 msk olivolja
- 3 st vitlöksklyftor
- 2 tsk svartpeppar, grovmalen
- 2 msk kummin (obs inte spiskummin)
- 1 msk paprikapulver
- 2 st lagerblad
- 2 burkar krossade tomater
- 3 tsk tomatpuré
- 2 st paprika
- 2 st morötter
- 6 stora potatisar
- 0.5 l vatten
- 1/2 oxbuljong (utan glutamat/monosodiumglutamat/mononatriumglutamat!)
- ett knippe finhackad bladpersilja
- gräddfil
Putsa bort stora senor. Skär köttet- i bitar ca 1*0,5 cm stora bitar.
Skär lökarna i stora bitar- 4 delar. Skär paprikan i 6-8 bitar.
Stek gullöken, scharlotten med kummin med lite av oljan. Tillsätt paprikapulvret och vitlöken.När löken har blivit börjar bli genomskinlig, lägg i grytbitarna i och krydda.
Stek paprikan i en annan stekpanna med olivoljan- när de blivit mjuka lägg ner dem i grytan.
Häll i vattnet och låt puttra några minuter.
Lägg i tomatpuré och de krossade tomaterna.
Låt det småkoka.
Skala och skär potatis och morötterna i ganska stora bitar. En potatis brukar vi dela i ca 4 delar och morötterna i 1 cm tjocka skivor. Efter ca en timme lägg i potatis och morötterna. Fortsätt småputtra tills kött är mjukt och såsen tjock.
Totalt ska denna gryta kokas minst 3 timmar för att bli god.
Denna gryta kan med fördel göras dagen före – den blir bara godare.
Dekorera med bladpersilja. Servera med glutenfri couscous eller matigt ris såsom basmati (undvik förkokt/snabbris)