Helstekt carré med asiatisk touch och sydeuropeisk grönsaksplåt

5 hungriga personer

Ugnstid kött: ca 2 tim m ben. ca 1.5 utan ben

  • 2 st bitar carre m ben ( ca 900 gr- 1kg st)
  • 2 vitlöksklyftor, delade i 8 bitar
  • 7 potatisar
  • 2 auberginer
  • 4 stora syrliga äpplen ( typ gravensteiner/ ingrid marie)
  • dragon
  • olivolja
  • grekisk oregano
  • körsbärstomat

SÅS:

  • ca 10 blad finhackad färsk basilika
  • 3 dl gräddfil
  • 3 dl lättyoughurt
  • 1/2 msk ketchup
  • 1/2 msk dragon
  • 1 msk hot madras (rajah)
  • marinad:
  • 3 msk thaichili
  • 3 msk kikkomansoja
  • 2 msk sesamolja ( obs inte den utspädda)
  • 1 msk USA pork rub ( chili, röd paprika, brunt socker, vitlök, salt, lök och äppelcidervinäger)
  • 2 msk palmvinäger ( filipinsk)
  • 1 msk ingefärapulver

börja med köttet.

blanda ihop marianden.

gör ca 1.5 cm djupa hål i köttet med kniv- stick in vitlöksbitarna. lägg i en ugnsform.

häll marinaden i hålen och på köttet. massera köttet så att det inte blir så kompakt utan lite mer “löst”- obs inte så att fibrerna går av.

Ställ in i  varm ugn- 250 grader. ( efter 30 min sänk till 175 grader).

skölj auberginer. skala potatis och äpplen.

gör potatisen i  ca 05. cm tjocka rondeller. skär aubergine i stavar 1.5 cm långa, ca 0.5 cm tjocka.

Lägg potatis och aubergine på plåt. häll på olivolja, dragon, oregano. blanda. ställ in i ugnen tillsammans med carre, graderna ska då vara 175.

blanda ihop såsen.

skala och skär äpplena i tunna halvmånar ( obs ej klyftor).

när grönsaksplåten stått i ugnen ca en timme- lägg på äpplena. blanda och in i ugnen igen.

servera med tomaterna. maten funkar till oppigårds single hop eller vin som klarar ingefära och chili.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*