Denna otroligt goda glassbomb är uppfunnet utifrån recept på ica och gjorts om efter smak & allergier 🙂 Vi åt den på nyårsafton 2014/2015.
Glassen, maräner och såsen kan man förbereda dagen innan så att man bara behöver “montera” ihop det sista före serveringen.
- 2 l vaniljglass
- 3 dl torkade kokosflingor
- 1 l jordgubbssorbet
- tomtebloss til dekoration, om man vill
Glassen:
- Rosta kokosflingorna i en stekpanna
- Ta ut glassen ur frysen och låt den tina ca 10 minuter. Rör ihop glass och kokosen.
- Klä insidan av en stor skål, ca 3 liter (för 10 portioner), med plastfolie. Låt folien hänga ut en bit över kanten.
- Tryck ut glassen i ett tjockt lager runt skålens innerkanter och botten med en sked. Lämna ett hål i mitten så att en skål som rymmer ca 1 liter (för 10 portioner) får plats. Täck glassen med plastfolie och tryck ner den lilla skålen i hålet. Ställ in i frysen ca 3 timmar.
- Ta ut skålen ur frysen, ta ut den lilla skålen och lyft bort plasten. Fyll hålet med sorbet och se till att få en jämn yta. Täck med plastfolie och ställ in i frysen minst 5 timmar.
Marängerna:
Se recept- Helenas goda maränger
http://food.tael.nu/helenas-goda-maranger/
Gräddkolasås med saffran:
Se recept – http://food.tael.nu/graddkolasas-med-saffran/
Ca 30 minuter före servering: Ta bort plasten och stjälp upp glassbomben på ett fat. Tryck fast marängerna runt om. Värm kolasåsen och ringla över strax före servering eller servera vid sidan av.