5 hungriga personer
Ugnstid kött: ca 2 tim m ben. ca 1.5 utan ben
- 2 st bitar carre m ben ( ca 900 gr- 1kg st)
- 2 vitlöksklyftor, delade i 8 bitar
- 7 potatisar
- 2 auberginer
- 4 stora syrliga äpplen ( typ gravensteiner/ ingrid marie)
- dragon
- olivolja
- grekisk oregano
- körsbärstomat
SÅS:
- ca 10 blad finhackad färsk basilika
- 3 dl gräddfil
- 3 dl lättyoughurt
- 1/2 msk ketchup
- 1/2 msk dragon
- 1 msk hot madras (rajah)
- marinad:
- 3 msk thaichili
- 3 msk kikkomansoja
- 2 msk sesamolja ( obs inte den utspädda)
- 1 msk USA pork rub ( chili, röd paprika, brunt socker, vitlök, salt, lök och äppelcidervinäger)
- 2 msk palmvinäger ( filipinsk)
- 1 msk ingefärapulver
börja med köttet.
blanda ihop marianden.
gör ca 1.5 cm djupa hål i köttet med kniv- stick in vitlöksbitarna. lägg i en ugnsform.
häll marinaden i hålen och på köttet. massera köttet så att det inte blir så kompakt utan lite mer “löst”- obs inte så att fibrerna går av.
Ställ in i varm ugn- 250 grader. ( efter 30 min sänk till 175 grader).
skölj auberginer. skala potatis och äpplen.
gör potatisen i ca 05. cm tjocka rondeller. skär aubergine i stavar 1.5 cm långa, ca 0.5 cm tjocka.
Lägg potatis och aubergine på plåt. häll på olivolja, dragon, oregano. blanda. ställ in i ugnen tillsammans med carre, graderna ska då vara 175.
blanda ihop såsen.
skala och skär äpplena i tunna halvmånar ( obs ej klyftor).
när grönsaksplåten stått i ugnen ca en timme- lägg på äpplena. blanda och in i ugnen igen.
servera med tomaterna. maten funkar till oppigårds single hop eller vin som klarar ingefära och chili.